Säker testdator

Safe Exam Browser (win, mac, ipad, iphone)
Chromebook
Annan avtalad säkerhetslösning

Låsa ned datorn med hjälp av Safe Exam Browser (SEB)

För en godtagbar säkerhet i samband med genomförande av test så bör ni använda ett program som låser ned datorn. Vi rekommenderar Safe Exam Browser (SEB). SEB fungerar på PC, Mac och Iphone/Ipad.

1. Installera Safe Exam Browser på testdatorn. Använd länkarna nedan för senast fungerande version.
  2. I Educateit admin finns en inställning där ni väljer säkerhetsmetod för lokala test (Inställningar/Allmänt)
  3. Välj Safe Exam Browser
  4. Välj normalt konfigurationstyp Educateit (Rekommenderad)
  5. Kontrollera att det fungerar att starta test genom att er testadmin lägger upp ett test. Alternativt kontakta oss på support@educateit.se eller 08-4424430 så lägger vi upp ett test.
  6. Lägg gärna en genväg på datorn till https://app.educateit.se som testtagaren går in på för att logga in, starta SEB och sedan testet.
OBS! Om ni har SEB installerat sedan tidigare, uppdatera till senaste version eller se till att ni har minst v.3.0. Om ni har egen konfig och börjar testprocessen med att starta SEB, så rekommenderar vi att gå över till att gå via https://app.educateit.se för att starta test istället (Metod 1 - Educateit (Rekommenderad).

Senast fungerande version av Safe Exam Browser

Windows v 3.3.2: https://app.educateit.se/SafeExamBrowserInstaller.exe
Mac v 3.0: https://app.educateit.se/SafeExamBrowserMac.dmg

Beskrivning av de två metoderna för SEB

Det finns två metoder för att starta ett test. Metod ett är enklast och ger många fördelar då det inte kräver någon konfiguration av SEB, det räcker att programmet finns installerat på datorn. Metod två kräver att ni gör en konfiguration på era testdatorer. Eventuell fördel med detta är att ni till exempel kan konfigurera era testdatorer så att SEB startar automatiskt när datorn startar.

Metod 1 - Educateit (rekommenderad)
Testet startas genom att testpersonen som ska göra testet loggar in på https://app.educateit.se. Tips! Lägg en genväg till sidan på testdatorn. Kontrollera att konfigurationstyp Educateit (Rekommenderad) är inställt.
Installationen kan testas och verifieras genom att er testadministratör lägger upp ett test som ni loggar in till via https://app.educateit.se.
Metod 2 - Klient
SEB behöver konfigureras för att alltid starta upp med https://app.educateit.se som startsida.
Om ni väljer metod 2:
Efter installation av Safe Exam Browser så ska programmet SEB Config Tool köras. I programmet på fliken General, lägger du in adressen till testsystemet - https://app.educateit.se (Läggs i fältet Start URL)
Du bör även lägga in ett lösenord som gör att användaren inte kan komma åt SEB Config Tool (Läggs i fältet Administrator password) samt ett lösenord som gör att användaren inte kan stänga av programmet under test (Läggs i fältet Quit/Restart password),
Det är också bra att ställa in ljudvolymen. Detta görs på fliken User interface - Set initial volume level. Den sätts förslagsvis till 75 %.
Ni behöver aktivera inställningen "Use Config Key". Lägg in er aktuella Config Key under Inställningar/Allmänt, säkerhetsmetod Annan/Klient.
Därefter är det bara att starta programmet Safe Exam Browser för att genomföra test.

Chromebook

På Chromebook kan ni använda vår app som ligger i Chrome Web Store:
https://chrome.google.com/webstore/detail/educateit/bnhcjdegbgonbphhmdepealkldionlnb
ID: bnhcjdegbgonbphhmdepealkldionlnb

Mer info om lösningar kring Chromebooks:
https://support.google.com/chrome/a/answer/3273084?hl=sv

Välj säkerhetsmetod "Chromebook-app" under Inställningar/Allmänt.

Annan säkerhetslösning

Om ni hanterar säkerheten på annat sätt, välj säkerhetsmetod "Annan" under Inställningar/Allmänt och beskriv hur ni satt upp lösningen.