Systemuppdatering 2020-03-15

Ny säkerhetsfunktion i systemet

Om en testtagare har startat testet, men av någon anledning avslutar det genom att t ex stänga ned webbläsaren eller Safe Exam Browser, så blir testet låst. Detta innebär att när testtagaren loggar in och försöker starta testet igen, så kommer ett meddelande upp att testet är låst och måste låsas upp av administratör. Administratören kan då låsa upp testet från startsidan. Se bild.

När man klickar på varningstriangeln för att låsa upp så ser man en logg som ger ledtrådar kring anledningen till varför testet blivit låst. Eftersom vi loggar IP-adress (datorns adress), så kan vi upptäcka om testet startats från en annan plats, dvs en annan person loggar in på samma test för att göra testet i testpersonens ställe. Om användaren själv avslutat testet, så skulle man kunna misstänka att det varit ett försök till fusk. Innan testet låses upp är det viktigt att prata med testpersonen och utreda vad som hänt. Om avslutet skett av misstag och allt verkar OK, kan testet låsas upp.