Systemuppdatering 2024-02-01

Nytt utseende i testguiden

Testguiden är de sidor som ligger innan testet både på distans- och lokala test. Vi har gjort ett renare, modernare gränssnitt som ska göra det ännu lättare för testtagarna att ta till sig instruktioner för att starta och genomföra sitt test.

Förutom renare utseende har vi i testguiden för distanstest satsat ännu mer på filmer. Film i kombination med text och bilder tror vi kommer ge en ännu bättre upplevelse när man ska förbereda sin dator och komma igång med distanstest.

I bilden ser du ett exempel hur det ser ut när man ska komma igång med ett distanstest.

Förbättringar i testet Språkkollen B1

Testet Språkkollen B1 används i samband med rekrytering och vidareutbildning av personal. Testet görs hemifrån och övervakningen sker genom inspelning av mobil-/webbkamera. Vi har gjort förbättringar inom följande områden:

• Ny funktion som indikerar om testtagare försöker fuska genom att surfa ut på andra webbsidor för att googla eller på annat sätt ta hjälp. Funktionen loggar sådan aktivitet och varnar användaren att man måste stanna kvar i testet och att aktiviteten loggas.
  • Inloggning med BankID - stabilitetsförbättringar
  • Om testtagaren av misstag laddar om sidan under pågående test, så kastades man tidigare ur testet. Detta är nu åtgärdat.

Aktivitetslogg vid distanstest

Vid distanstest gör våra testledare anteckningar under pågående test. Efter testet sätts en så kallad slutstatus. Slutstatusen indikerar om testtagaren gjort regelbrott och därmed riskerar att inte bli godkänd. Slutstatusen har tre lägen - Godkänd, Varning eller Ej godkänd. Varning sätts om våra testledare misstänker regelbrott men inte kunnat konstatera. Ej godkänd sätts när våra testledare kunnat konstatera regelbrott.

Om distanstestet genomförts med övervakningsmetoden screensharing så är ju inte datorn låst med Safe Exam Browser. Då loggas flikbyten mm (likt Språkkollen som tidigare nämnts). Dessa loggningar återfinns under "Visa aktivitetslogg" som "Lämnat testsidan".

Kryssruta "Godkänn kameraöverakning"

Vid distanstest används mobilens och datorns kamera för övervakning under testet. Nu får testtagaren godkänna detta aktivt med en kryssruta i testguiden.