Lathund vid testning

Förutsättningar för en god testsituation.

Testsituationen
  • Samla in mobiler etc och kontrollera legitimation innan testningen.
  • Testsituationen ska övervakas. (Fusk gör att testet kanske inte visar rätt nivå – kan göra det svårt att klara studierna.)
  • Säker testdator; testkonto som begränsar åtkomst till internet och begränsar möjligheten att spara till eget konto (se separat artikel: Säker testdator).
  • Kontrollera att datorerna är uppdaterade innan testningen startar.
  • Hörlurar behövs till hörförståelsen, gärna sådana som täcker örat. Hörlurar får inte användas vid läsförståelsen och skrivuppgiften.
  • Inga testdelar får skrivas ut.
  • Test aktiveras när testdeltagaren är på plats och har legitimerat sig. Det får inte aktiveras innan personen har kommit på plats.
Information att förmedla till testtagaren
  • Testresultatet visar vilken kursnivå som är den rätta. (Alltså inte bra att fuska)
  • Testet täcker upp flera olika nivåer – man behöver inte svara på allt.
  • Logga in med personnummer och testa ljudet i hörlurarna innan du startar.
  • Var noga att mobilnummer och e-postadress är korrekt.

(Resultatet skickas på SMS och e-post.)

• Läs alla instruktioner noga!
  • I menyraden högst upp finns en översikt över testet (tre streck på vänster sida), klocka och möjlighet att ställa in textstorlek mm (på höger sida i menyn).
  • Instruktionen kan stängas ner genom att klicka på 'OK' och öppnas genom att klicka på '?' i menyn uppe till höger.
  • Läs igenom alla uppgifter i hörförståelsen innan du lyssnar - du måste bocka i rutan längst ner att du har läst för att kunna lyssna.
  • Klicka på det ämne som du väljer och skriv en sammanhängande text om det ämne som du valt. Det är viktigt att skriva tillräckligt mycket. Skriv tills den röda linjen längst ner under texten blivit grön, då räcker det.